top of page

Συνέντευξη: Ένα ελληνικό τζιν με ελληνικά βότανα από 3 δυναμικές γυναίκες

Συνέντευξη στο eirinika.gr

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ.

Βαρεθήκατε να καταναλώνετε μπύρα και κρασί; Θέλετε να δοκιμάσετε νέες γεύσεις στις καλοκαιρινές εξόδους σας τις καυτές νύχτες του καλοκαιριού; Τότε την λύση έρχονται να την δώσουν τρεις ενθουσιώδεις Ελληνίδες που ένωσαν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν το Grace Gin, ένα ποτό που μπορεί να κρατά από την Δυτική Ευρώπη, στέκεται όμως επάξια στη διεθνή αγορά και μάλιστα με ελληνική υπογραφή!

Από αριστερά: Χαρά Κατσού, Λίλα Δημοπούλου & Κατερίνα Κατσού

Από αριστερά: Χαρά Κατσού, Λίλα Δημοπούλου & Κατερίνα Κατσού

Το τζιν που για χρόνια ήταν ποτό για φθηνή μέθη, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καθαρότερα και γευστικότερα οινοπνευματώδη. Αποτελεί πλέον μία από τις πρώτες επιλογές εκείνων που εκτιμούν την γεύση και αναζητούν χαρακτήρα στο ποτό τους. Και μιλώντας για χαρακτήρα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Λίλα, τη Χαρά και την Κατερίνα ήταν να προσδώσουν στο δικό τους τζιν ελληνικό χαρακτήρα με τρόπο που θα το κάνει αναγνωρίσιμο και μόνο από το άρωμά του.

Καλόγουστη συσκευασία, ελληνικά αρωματικά βότανα, μεράκι και πολύ προσπάθεια είναι τα στοιχεία που προδιαγράφουν το μέλλον του Grace Gin λαμπρό. Οι όποιες δυσκολίες, γραφειοκρατικής και μη φύσεως, ανήκουν πια στο παρελθόν.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι η ιστορία του Grace Gin, από την γέννηση της ιδέας μέχρι και την υλοποίησή της όπως την περιγράφουν στο MadeinGreece.news η Λίλα Δημοπούλου, η Κατερίνα Κατσού και η Xαρά Κατσού.

MadeinGreece.news: Ποιo είναι το story/αφήγημα γύρω από την δημιουργία της LKC Drinks και του Grace τζιν; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;

Λίλα Δημοπούλου: Με τον Τζoν ξεκινήσαμε την LKC το 2013. Με εφόδιο την πολυετή εμπειρία σε πολυεθνικές και ειδικότερα στον διεθνή χώρο των ποτών αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα και να δημιουργήσουμε μια οικογενειακή εταιρία προκειμένου να εισάγουμε ποιοτικά επιλεγμένα αποστάγματα στην ελληνική αγορά. Με μεράκι και πολύ όρεξη λοιπόν, φέραμε τον Έλληνα καταναλωτή σε επαφή με εξαιρετικές γεύσεις και τον εμπιστευθήκαμε πως θα τις εκτιμήσει και το έκανε! Μετά από 3 χρόνια επιτυχημένης πορείας αποφασίσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας.

Το 2016 συναντηθήκαμε με την Χαρά και την Κατερίνα Κατσού στo πλαίσιo μίας εμπορικής έκθεσης. Η Χαρά και η Κατερίνα είναι η δεύτερη γενιά της ποτοποιίας Άβαντες που λειτουργεί από το 1963 στην Χαλκίδα. Πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την δουλειά μας, τις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία. Επίσης, πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι είχαμε και μια κοινή φιλοδοξία: να φτιάξουμε ένα ελληνικό τζιν. Με πολύ ειλικρίνεια και αυτογνωσία βάλαμε κάτω τα δυνατά σημεία της κάθε εταιρίας και αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτά με απόλυτο σεβασμό στις δεξιότητες που διέθετε η καθεμία. Η ελληνική φύση είναι ένα τεράστιο βιοχημικό εργαστήριο και προσφέρει απίστευτη έμπνευση για δημιουργία. Ήταν τεράστια πρόκληση για μας να ασχοληθούμε με ένα ποτό με μακρά ιστορία και παράδοση. Ωστόσο το τζιν είναι ένα απόσταγμα που η ουσία του βρίσκεται στα αρώματά του και από αυτά διαθέτουμε άφθονα στην Ελλάδα.

MadeinGreece.news: Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Κατερίνα Κατσού: Τι πιο δύσκολο από το επιχειρείν στην Ελλάδα του 2017; Χρειάζεται πολύ υπομονή και θάρρος για να επενδύσεις σε ένα περιβάλλον ολότελα εχθρικό. Πέραν όμως από τη γραφειοκρατία και τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση στο ξεκίνημα της (υπερφορολόγηση,έλλειψη αναπτυξιακών νόμων κ.λ.π), για εμάς το μεγαλύτερο στοίχημα και δυσκολία ήταν και είναι η αλλαγή νοοτροπίας στον Έλληνα καταναλωτή σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει το ποτό γενικότερα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ εξελιγμένη και αξιοζήλευτη κουλτούρα στον χώρο της γαστρονομίας, σε ότι αφορά το ποτό δεν είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί. Η λογική της οικοτεχνίας και του χύμα ήταν και είναι η πρώτη επιλογή του καταναλωτή και αυτό το λέμε χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε καθόλου την λογική της οικοτεχνίας. Ωστόσο, είναι ένας χώρος που δεν ελέγχεται, ούτε πιστοποιείται από πουθενά. Ο καταναλωτής, σε ότι αφορά το ποτό, δεν αναρωτιέται ούτε για την προέλευση ούτε για την διαδικασία παραγωγής. Επίσης, δεν αναρωτιέται για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, αλλά ούτε καν για την συνταγή. Η μεγαλύτερη αποθάρρυνση είναι η έλλειψη κουλτούρας στην αναζήτηση ποιοτικού ποτού. Νίκη και επιτυχία, όμως, για εμάς είναι η καταξίωση στα μάτια του καταναλωτή και η συνειδητοποίηση ότι και στο ποτό υπάρχουν ποιότητες και κατηγορίες που κάνουν την διαφορά.

MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site “Made in Greece.news”. Πόσο Ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Xαρά Κατσού: Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε! Καταπιαστήκαμε με ένα αγγλικό παραδοσιακό ποτό και ήμασταν από την αρχή αποφασισμένες να του δώσουμε ελληνικό χαρακτήρα. Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν να προσθέσουμε βοτανικά στοιχεία που να είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα το δενδρολίβανο, ναι μεν είναι ελληνικό, αλλά βρίσκεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Πειραματιστήκαμε λοιπόν, με 50 ελληνικά βοτανικά στοιχεία και ο κρίταμος ήταν στο νουμερο 50 της λίστας μας… Ήταν απίστευτη έκπληξη το πώς ο κρίταμος έδεσε με το juniper (άρκευθος) που είναι το κύριο συστατικό του τζιν και πως ανέδειξε όλη την αλμύρα και τη νοστιμιά της ελληνικής θάλασσας. Μετά από αρκετούς μήνες έρευνας καταλήξαμε στην συνταγή του Grace, προσθέτοντας επιπλέον ελληνικά στοιχεία, όπως ο σχίνος και τα άνθη πορτοκαλιάς.

Εκτός της συνταγής όμως, προσέξαμε και η συσκευασία να βγάζει το ελληνικό στοιχείο με ένα τρόπο που θεωρήσαμε καλόγουστο. Ωστόσο, για μας το πιο σημαντικό είναι η προσωπικότητα του Grace που ως γνήσιο παιδί μας έχει στοιχεία και από τις τρεις Ελληνίδες δημιουργούς. Το Grace είναι ένα προϊόν που δουλεύτηκε με πολύ αγάπη και μεράκι και αυτό βγαίνει πολύ έντονα.

MadeinGreece.news: Που βρίσκουμε το Grace Gin; Έχετε επεκτείνει την δραστηριότητα σας και στο εξωτερικό;

Λίλα Δημοπούλου: To Grace λανσαρίστηκε τον Μάρτιο του 2017 και ήδη διατίθεται σε πολλά bars και σε όλες τις ενημερωμένες κάβες ανά την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές: Aττική, Θεσσαλονίκη , Κρήτη, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κως, Ρόδος, Χίος, Κεφαλλονιά, Ιωάννινα, Λαμία, Βόλος, Χαλκίδα, Λάρισα, Αμαλιάδα, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Καλαμάτα, Κύθνος, Πιερία, Αλεξανδρούπολη. Επίσης, εξάγεται σε Γερμανία, Κύπρο, Αγγλία όπου η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης.

MadeinGreece.news: Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η εταιρία σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Κατερίνα Κατσού: Οι στόχοι μας είναι πολύπλευροι και μακροπρόθεσμοι. Γνωρίζουμε ότι το Grace έχει όλα τα ποιοτικά εφόδια να κατακτήσει μια καλή θέση στην παγκόσμια αγορά του τζιν και θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εξακολουθήσουμε να επενδύουμε και να ερευνούμε έτσι ώστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ποιοτικά ελληνικά αποστάγματα. Τέλος, ο πιο φιλόδοξος στόχος είναι να προωθήσουμε την κατανάλωση του ποιοτικού ελληνικού αποστάγματος έναντι του εισαγόμενου. Αυτή την στιγμή στα μπαρ το 95% της κατανάλωσης είναι εισαγόμενα προϊόντα. Η φιλοδοξία μας είναι να διαφοροποιήσουμε αυτό το ποσοστό προσφέροντας επιπλέον ποιοτικές επιλογές Made in Greece!

Who is Who

Λίλα Δημοπούλου

Λίλα Δημοπούλου (συνιδιοκτήτρια της LKC Premium Drinks) H Λίλα Δημοπούλου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Με σπουδές οικονομικών και πολυετή εμπειρία ως στέλεχος σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις για περισσότερα από 20 χρόνια, αποφασίζει να αξιοποιήσει την εμπειρία της στην δημιουργία μιας οικογενειακής επιχείρησης. Από το 2013 έχει ιδρύσει μαζί με τον σύζυγο της John Cowden την LKC και ασχολούνται με την αγορά του premium ποτού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι υπεύθυνη για το marketing, τις πωλήσεις και την διοίκηση της εταιρίας. Τον Μάρτιο του 2017 σε συνεργασία με την ποτοποιία Άβαντες λανσάρουν το premium ελληνικό τζιν Grace.

Κατερίνα Κατσού

Κατερίνα Κατσού (Υπεύθυνη Marketing-Πωλήσεων Ποτοποιίας Avantes) Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Είναι πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, αποκτώντας εμπειρία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διοίκησης και ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια και σεμινάρια επενδύσεων, marketing, ανάπτυξης καινοτομίας και διαχείρισης συστημάτων ποιότητας, έχοντας λάβει πιστοποιήσεις. Το 2015 εγκατέλειψε τη θέση της στην εταιρεία που εργαζόταν και επέλεξε "το ταξιδι" της Ποτοποιίας Αvantes δίπλα στην αδελφή της Χαρά, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της εταιρείας.

Χαρά Κατσού

Xαρά Κατσού (Αποσταγματοποιός Ποτοποιίας Avantes) Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών. Ξεκίνησε τα βήματά της στο χώρο των κρασιών έχοντας ως οινολόγος την επιμέλεια παραγωγής σε οινοποιεία. Το 2005 αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπάει. Τα αποστάγματα βρίσκονται κυριολεκτικά στο DNA της, αφού η ενασχόλησή της με τα ποτά ξεκίνησε από μικρή ηλικία λόγω του ποτοποιείου Avantes που διατηρεί η οικογένειά της από το 1963. Έχοντας ως μότο "Δημιουργία όχι απλά παραγωγή" αναλαμβάνει και εκσυγχρονίζει πλήρως το ποτοποιείο προσανατολίζοντας τη φιλοσοφία της εταιρείας στη δημιουργία καινοτόμων σταθερά ποιοτικών ελληνικών αποσταγμάτων.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ.

Copyright © 2017 by LKC.       info@lkc-drinks.com.       +30 2108136669.       Graphics by Designature

bottom of page