top of page

Smokehead Islay Single Malt Scotch Whisky Review

Διαβάστε το άρθρο στο thelikker.com

"Έδωσα στον Ζάντοκ την μπουκάλα, κι εκείνος την άδειασε ως και την τελευταία της σταγόνα. Ήταν περίεργο πώς άντεχε σε τόσο ουίσκι, γιατί ούτε ένα ίχνος τραυλίσματος δεν είχε φανεί στη διαπεραστική, ασθματική φωνή του. Έγλειψε το στόμιο της μπουκάλας και την έχωσε στην τσέπη του, μετά άρχισε να κουνά το κεφάλι του και να μονολογεί ψιθυριστά. Πλησίασα το αυτί μου μήπως και πιάσω τίποτα καθαρές λέξεις που μπορεί να έλεγε, και μου φάνηκε ότι διέκρινα ένα σαρδόνιο χαμόγελο πίσω από τα λιγδιασμένα φουντωτά μουστάκια και τα γένια του. Ναι – τα χείλη του σχημάτιζαν στ’ αλήθεια κάποιες λέξεις, και μπορούσα να πιάσω αρκετές από αυτές”.

Πιάνοντας στα χέρια μου το νέο μπουκάλι Smokehead, έφερα ασυναίσθητα στο μυαλό μου τη νουβέλα του H.P. Lovecraft, Η Σκιά πάνω από το Ίνσμουθ, απ’ όπου και η εισαγωγή στο σημερινό μας review. Γενικά, όταν δοκιμάζουμε ένα ουίσκι από το εμβληματικό Islay, περιμένοντας σίγουρα κάποια στοιχεία τύρφης και ιωδίου, το μυαλό μας ταξιδεύει στα νερά του Ατλαντικού, σε ψαροχώρια και σε ανεμοδαρμένες ακτές γεμάτες φύκια. Στη δική μου φαντασία όμως δημιουργείται και μια άλλη εικόνα, βγαλμένη από τη λογοτεχνία του φανταστικού και τον ζοφερό υποθαλάσσιο κόσμο της μυθολογίας Κθούλου, που μας γνώρισε ο Λάβκραφτ. Όλα αυτά τα απόκοσμα όντα, που η μυρωδιά τους από φύκια και αλμύρα τρομοκρατεί τους ανθρώπους, πριν προλάβουν να τα αντικρύσουν, σκέφτομαι ότι σίγουρα θα επιλέγουν για whisky ένα dram από το Islay. Και πόσο μάλλον μια ετικέτα με μια νεκροκεφαλή επάνω!

“Είχανε κάθε λογής πόλεις στον πάτο της θάλασσας, κι εκείνο το νησάκι είχε αναδυθεί από ‘κει. Φαίνεται ότι υπήρχανε κάποια από τα πλάσματα που ’τανε ζωντανά όταν το νησάκι ξεπετάχτηκε ξαφνικά στην επιφάνεια, κι έτσι οι Κανάκοι πήρανε χαμπάρι τι υπήρχε εκεί κάτω. Κι αμέσως μόλις συνήρθανε απ’ την τρομάρα τους, αρχίσανε να κάνουνε χειρονομίες συνεννόησης, και σύντομα είχανε κλείσει κάποια συμφωνία”. Η συμφωνία λοιπόν είναι να δοκιμάσουμε κι εμείς οι θνητοί από το ουίσκι των πλασμάτων, συντροφεύοντας ίσως ένα ακόμα βιβλίο του Lovecraft.

Το Smokehead παρουσιάστηκε το 2006 και είναι μια δημιουργία της εταιρίας Ian Macleod. Aνεξάρτητος εμφιαλωτής, που δραστηριοποιείται από το 1936 στην αγορά του whisky, με αρκετές εμφιαλώσεις όπως η πασίγνωστη σειρά Chieftain’s, ενώ ακολουθώντας την ίδια εξέλιξη με άλλες παρόμοιες εταιρίες στη Σκωτία, είναι και οι ίδιοι παραγωγοί πια. To 2003 εξαγόρασαν το αποστακτήριο Glengoyne και το 2009 το Tamdhu. Ανακοίνωσαν δε το πλάνο τους, να ξαναζωντανέψουν το θρυλικό Rosebank distillery, που είναι κλειστό από το 1993. Πληροφοριακά, τους ανήκει από το 2016 και η εταιρία Spencerfield, με προϊόντα όπως τα ουίσκι Pig’s Nose, Feathery and Sheep Dip αλλά και το Edinburgh gin. Η Ian Macleod βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση με τις μεγαλύτερες Σκωτσέζικες εταιρίες whisky, παράγοντας και πουλώντας πάνω από 15 εκατομμύρια φιάλες ετησίως.

Οπτικά, η φιάλη του Smokehead προκαλεί εντύπωση και περιέργεια. Η μοντέρνα εικόνα, σίγουρα στοχεύει σε ένα πιο νεανικό κοινό και διαφοροποιείται από την πλειονότητα των whisky labels που έχουμε στο μυαλό μας, αν και οι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές γενικά, μας έχουν συνηθίσει σε… ασυνήθιστες ετικέτες. Το urban rock στυλ του design, δημιουργεί μια οικεία διάθεση, ενώ το Islay single malt που αναφέρει, μας εξιτάρει να ανακαλύψουμε το περιεχόμενο του. Όταν γνωρίζεις ότι πρόκειτε για ένα από τα οκτώ αποστακτήρια του νησιού, το παιχνίδι της ανακάλυψης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η νεφελώδης νεκροκεφαλή είναι έτοιμη να εξαφανιστεί με ένα φύσημα, δίνοντάς μας μια αίσθηση για το τι θα δοκιμάσουμε.

Υπάρχει άλλη μία εμφιάλωση στο νησί αφιερωμένη σε ένα υποθαλλάσιο πλάσμα και οι ψίθυροι αναφέρουν ότι από αυτό το αποστακτήριο προέρχεται το περιεχόμενο του Smokehead. Σαν τους ψίθυρους που διαχέονται στην σκοτεινή και κρύα νύχτα στο Ίνσμουθ. Και κάθε κρύα νύχτα θέλει πολλά ξύλα στο τζάκι, για να μας συντροφέψει η δυνατή του φωτιά. Είναι αυτή η μυρωδιά που νοιώθεις όταν αρχίζεις να γεμίζεις στο ποτήρι σου με Smokehead. Καπνός και καμμένο ξύλο. Τα ξύλα στο τζάκι μας είναι νωπά. Τα πήραμε από το διπλανό δάσος, όπου τα βρήκαμε παρατημένα στο χώμα. Ίσως να τα ακούμπησε και κάποιο από τα θαλάσσια πλάσματα, με τα τρομακτικά γεμάτα φύκια χέρια του. Όσο ζεσταίνεται το μικρό μας δωμάτιο, ο καπνός γλυκαίνει την ατμόσφαιρα. Και έτσι όπως χαζεύω τις φλόγες, νοιώθω ένα απόκοσμο άγγιγμα στον ώμο μου. Η αλμύρα που άφησε πάνω μου, προεξοφλούσε τι ακριβώς με περίμενε. Γύρισα αργά και είδα αυτό το ιχθυόμορφο πλάσμα να με κοιτάει επίμονα. Στο άλλο χέρι κρατούσε ένα φλιτζάνι τσάι, με καραμέλες στο πιατάκι. Μου έκλεισε το μάτι και παίρνοντας το μπουκάλι, χάθηκε στο σκοτάδι, σιγοτραγουδώντας ένα χαρούμενο σκοπό:

‘S ann an Ile bhoidhich A’ rugadh mi ‘s a’ thogadh mi ‘S ann an Ile bhoidhich A’ rugadh mi ‘s a bha mi

Όχι, δεν ήταν μια αρχαία απαγορευμένη γλώσσα. Ήταν ένα παραδοσιακό γαέλικο τραγούδι.

It was in blue-grass Islay I was born and I grew up It was in blue-grass Islay I was born and I was

Smokehead Tasting Notes

Colour: Καραμέλα.

Nose: Παχύς καπνός. Αίσθηση υγρασίας, ξερά φύλλα, ξερά φύκια. Καραμέλα. Spicy.

Palate: Τυρφώδης έντονη γεύση. Γλύκα από ώριμα κόκκινα φρούτα, σταφίδες. Ξύλο και καφές. Κανέλα. Αλατοπίπερο.

Finish: Μεσαία επίγευση. Καπνός και εδώ. Αποξηραμένα φρούτα. Πιπέρι.

Με νερό: Γίνεται πιο ανθικό και μαλακώνει.

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Islay

DISTILLERY: ?

BOTTLER: Ian Macleod

AGE: N.A.S.

ABV: 43 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 48 €

To Smokehead εισάγεται και διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρία LKC Drinks.

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης

Copyright © 2017 by LKC.       info@lkc-drinks.com.       +30 2108136669.       Graphics by Designature

bottom of page